به احساس صدای زنگ زدن گوش وزوز گوش گفته می شود. این وضعیت شایع اغلب حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد از مردم را تحت تاثیر قرار می دهد. وزوز گوش بیماری نیست بلکه علامت بیماری زمینه ای مانند از دست دادن شنوایی به خاطر کهولت سن، آسیب گوش یا اختلال سیستم گردش محسوب می شود.
اگرچه وزوز گوش آزاردهنده است ولی معمولا نشانه وضعیت جدی نیست. با این که وزوز گوش با افزایش سن تشدید می شود، بسیاری از افراد می توانند از طریق درمان آن را بهبود بخشند. گاهی درمان بیماری زمینه ای موثر است. سایر روش های درمان باعث کاهش یا از بین رفتن صدا می شود به طوری که فرد کمتر متوجه وزوز خواهد شد.
علائم وزوز گوش
در این وضعیت زمانی که هیچ صدای خارجی وجود ندارد، فرد احساس می کند صدا می شنود. علائم وزوز گوش شامل شنیدن این نوع صداهای کاذب در گوش است:
درجه صدای خیالی از غرش آرام تا صدای بلند متغیر است و ممکن است فرد صدا را در یک یا هر دو گوش بشنود. در بعضی از موارد، صدا آنقدر بلند است که در توانایی تمرکز یا شنیدن صداهای بیرونی اختلال ایجاد می کند. ممکن است وزوز گوش همیشگی باشد یا عود و فروکش کند.
وزوز گوش دو نوع دارد:
۱. وزوز ذهنی: وزوزی که فقط خود فرد می شنود و شایعترین نوع وزوز گوش است. ممکن است در اثر بروز مشکل در گوش خارجی، میانی یا داخلی رخ دهد. همچنین اگر اعصاب شنوایی یا بخشی از مغز که سیگنال های عصبی را به عنوان صدا تفسیر می کند (مسیر شنوایی) دچار مشکل شود، این عارضه رخ می دهد.
۲. وزوز عینی: در این حالت، وقتی پزشک متخصص گوش و حلق و بینی شما را معاینه می کند، او هم میتواند صدای وزوز را بشنود. این نوع نادر وزوز گوش در اثر اختلال در عروق، بروز مشکل در استخوان گوش میانی یا انقباضات عضلانی رخ می دهد.
چه زمان باید به پزشک گوش، حلق و بینی مراجعه کرد؟
در شرایط زیر وقت دکتر بگیرید:
تعدادی از بیماری ها منجر به بروز وزوز گوش یا تشدید آن می شوند. در بسیاری از موارد، علت دقیق قابل تشخیص نیست.
یکی از علت های شایع بروز وزوز گوش آسیب به سلول موی گوش میانی است. موهای کوچک و ظریف گوش میانی متناسب با فشار موج صدا حرکت میکنند. این حرکت باعث تحریک سلول ها برای فرستادن سیگنال الکتریکی از عصب شنوایی به مغز می شود. مغز این سیگنال را به عنوان صدا می شناسد. اگر موهای گوش میانی خم شود یا بشکند، سیگنال الکتریکی را به صورت تصادفی به مغز می فرستد و باعث وزوز گوش می شود.
ازجمله دیگر عوامل بروز وزوز گوش می توان به اختلال شنوایی، بیماری های مزمن و آسیب یا مشکلاتی که روی اعصاب گوش یا مرکز شنوایی مغز تاثیر میگذارد اشاره کرد.
علل شایع وزوز گوش
وزوز گوش در بسیاری از افراد به دلایل زیر رخ می دهد:
سایر علل وزوز گوش
بعضی از عوامل بروز وزوز گوش کمتر شایع است. مانند:
اختلالات عروقی مربوط به وزوز گوش
در موارد نادر، وزوز گوش در اثر اختلالات عروقی رخ می دهد. به این نوع از وزوز گوش، وزوز گوش تپشی می گویند. از جمله دلایل آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
داروهایی که باعث وزوز گوش می شود
تعدادی از داروها باعث بروز یا تشدید وزوز گوش می شوند. معمولا هرچه دوز دارو بیشتر باشد، وزوز گوش شدیدتر می شود. اغلب بعد از قطع مصرف دارو صدا از بین می رود. ازجمله داروهایی که باعث بروز یا تشدید وزوز گوش می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
به علاوه، برخی مکمل های گیاهی، نیکوتین و کافئین باعث بروز وزوز گوش می شود.
عوامل پرخطر وزوز گوش
ممکن است وزوز گوش برای هر کسی اتفاق بیفتد اما عوامل زیر خطر بروز آن را افزایش می دهد:
عوارض وزوز گوش
وزوز گوش تاثیر چشمگیری روی کیفیت زندگی افراد می گذارد. اگرچه این وضعیت از فردی به فرد دیگر متفاوت است، درصورت ابتلا به وزوز گوش ممکن است عوارض زیر را نیز تجربه کنید:
خستگی مفرط
شاید درمان این مشکلات فرعی مستقیما روی وزوز گوش تاثیر نگذارد اما به احساس بهتر فرد کمک می کند.
پیشگیری از وزوز گوش
در بسیاری از موارد، وزوز گوش نتیجه وضعیتی است که قابل پیشگیری نیست. با این حال، برخی اقدامات به پیشگیری از بروز انواع خاصی از وزوز گوش کمک می کند.
تشخیص وزوز گوش
پزشک برای بررسی علت احتمالی بروز وزوز گوش، گوش، سر و گردن را معاینه می کند. آزمایش های مخصوص تشخیص این بیماری عبارتند از:
صداهایی که می شنوید در تشخیص علت زمینه ای احتمالی به پزشک کمک می کند.
پزشک برای درمان وزوز گوش ابتدا سعی می کند هرگونه بیماری زمینه ای و قابل درمان را که به علائمتان مربوط است را معالجه کند. اگر وزوز گوش در اثر بیماری رخ داده باشد، پزشک می تواند اقداماتی برای کاهش صدا انجام دهد. از جمله:
در بعضی از موارد، صدای سفید به سرکوب سروصدا کمک می کند تا کمتر آزاردهنده باشد. ممکن است پزشک برای سرکوب صدا استفاده از دستگاه الکترونیکی را پیشنهاد دهد. ازجمله ی این دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دارو باعث درمان وزوز گوش نمی شود اما در برخی موارد به کاهش شدت علائم یا عوارض کمک می کند. ازجمله داروهای احتمالی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
در برخی موارد، استفاده از داروهای ضد افسردگی تریسایکلیک مانند آمیتریپتیلین و نورتریپتیلین موثر واقع شده است. با این حال، عموما تنها در موارد شدید وزوز گوش از این داروها استفاده می شود زیرا اثرات جانبی آزاردهنده مانند خشکی دهان، تار شدن دید، یبوست و مشکل قلب را به دنبال دارند.
آلپرازولام (زاناکس) به کاهش علائم وزوز گوش کمک می کند اما خواب آلودگی و حالت تهوع از اثرات جانبی آن است. همچنین می تواند اعتیادآور باشد.
اگر صداهای اضافه مثل وزوز گوش آرامش شما را بهم زده است، با دکتر متخصص گوش مشاوره کنید.