غذاهایی مثل فست فودها، سس ها و همه خوراکی هایی که مواد افزودنی دارند(چیپس، پفک، شکلات، کیک، کلوچه و…) حذف شوند. همچنین میوه هایی مثل خربزه، انگور، کیوی، پرتقال، حتی موز می توانند آلرژی زا باشند. متاسفانه هر فرد به یک یا چند مورد از این مواردی که ذکر شد حساسیت دارد و پیدا کردن این که چه کسی به چه ماده ای حساس است کار آسانی نیست. در هر حال اساس درمان آلرژی پرهیز است و داروها در درجه دوم اهمیت قرار دارند. درمان دارویی شامل انواع آنتی هیستامین های خوراکی ، که در حال حاضر آنتی هیسامین های نسل سوم که دارای عوارض جانبی خواب آوری و خشکی دهان نیستند مثل فکسوفنادین و تلفست بیشتر استفاده میشوند،همچنین انواع اسپری های استروییدی داخل بینی و محلول های شستشوی بینی ، می باشند.در مصرف داروهای ضد آلرژی هم باید توجه داشت که قطع داروها ممکن است باعث عود علایم شود. بنابراین دارو ها را باید به تدریج کم کرد و در موارد عود علایم، مجددا آن ها را شروع نمود.
آلرژی یا حساسیت فصلی معمولا با فرا رسیدن فصل بهار گریبانگیر بسیاری از افراد میشود. عطسه، سرفه، آبریزش بینی، سوزش و آبریزش چشم، خارش گلو، خارش چشم، ورم چشم، سرفههای آلرژیک، گرفتگی بینی و گلو همگی از جمله علائم حساسیت فصلی به شمار میروند. در این مقاله از دیجیکالا مگ قصد داریم شما را با هر آنچه باید دربارهی درمان حساسیت فصلی بدانید، آشنا کنیم. در ادامه با ما همراه باشید.
حساسیت در زمانی بروز میکند که سیستم ایمنی بدن به طور اشتباه در برابر مادهای که به نام «آلرژن» شناخته میشود و چندان خطرناک هم نیست، از خود دفاع میکند. در حالت طبیعی، سیستم ایمنی بدن در برابر باکتری و ویروس دست به کار میشود.
در شرایطی که آلرژی ایجاد میشود، هر زمان که مادهی حساسیتزا ظاهر شود، سیستم بدن شروع به کار و مقابله با آن میکند. گاهی این مادهی حساسیتزا میتواند دانهی گرده و قارچ باشد. درست در همین نقطه است که درمان سرفهی آلرژیک، درمان آلرژی بینی و به طور کلی درمان کیپ شدن بینی و دیگر علائم به یک دغدغه تبدیل میشود.
بعضی از افراد به اشتباه حساسیت فصلی را با تب یونجه اشتباه میگیرند. اما حساسیت فصلی علائم خاص خود را دارد، که در ادامه به ۴ نمونه از رایجترین آنها اشاره میکنیم. اگر این علائم را داشتید، یعنی دچار حساسیت فصلی هستید.
عطسه کردن، خس خس سینه و آبریزش چشم، از جمله علائم رایج حساسیت فصلی هستند. در صورتی که علائم زیر را تجربه کردید، به احتمال زیاد دچار حساسیت فصلی شدهاید.
علائمی که در بالا به آنها اشاره کردیم، جزء علائم بسیار رایج هستند. اما ممکن است حساسیت شما با علائم دیگری خود را نشان دهد. علائم حساسیت فصلی زیر شیوع کمتری دارند؛
بسیاری از علائم در سرماخوردگی و حساسیت فصلی مشترک هستند، بنابراین تشخیص این دو عارضه از یکدیگر دشوار است. به همین دلیل، بررسی علائمی که در این دو بیماری مشترک نیستند، میتواند مفید باشد. اگر هر کدام از علائم زیر را تجربه کردید، به احتمال زیاد دچار سرماخوردگی (و نه حساسیت فصلی) شدهاید؛
یک روش دیگر برای تفاوت قائل شدن بین سرماخوردگی و حساسیت، مدت زمانی است که طول میکشد تا علائم برطرف شوند. سرماخوردگی معمولا خود به خود طی ۷ تا ۱۰ روز برطرف میشود. این در حالی است که حساسیت تا زمانی که درمان شود یا محرک برطرف شود، باقی میماند. این یعنی ممکن است حساسیتتان با توجه به چیزی که به آن حساسیت دارید، چند ماه طول بکشد.
اگر حساسیت فصلی دارید، حتما میدانید که علائم در یک زمان مشخص از سال بروز میکنند و تقریبا در زمان مشخصی هم برطرف میشوند. در بیشتر افراد، علائم حساسیت فصلی در فصل بهار شروع شده و در فصل پاییز تمام میشود. با این حال، با توجه به محرکهای حساسیت، ممکن است تب یونجه (ریتینت آلرژیک) را در هر چهار فصل تجربه کنید.
منظور از تب یونجه، التهاب در بینی است که زمانی اتفاق میفتد که سیستم ایمنی بدن به مواد حساسیتزا یا آلرژنهای موجود در هوا واکنش نشان دهد. علائم تب یونجه عبارتند از گرفتگی و آبریزش بینی، قرمز شدن، خارش و آبریزش چشمها، سرفه کردن و متورم شدن چشمها.
تشخیص تب یونجه معمولا از سایر حساسیتها آسانتر است. پزشک ممکن است برای تشخیص، گوشها، بینی و گلوی بیمار را معاینه کند. انجام تست آلرژی معمولا ضروری نیست.
روشهایی برای پیشگیری از آلرژی و حساسیت فصلی
با گذشت زمان، خود فرد متوجه میشود که در چه ماه یا فصلی از سال حساسیتش شروع میشود. درست است که نمیتوان زمان را برای نرسیدن فصل حساسیت متوقف کرد، ولی میتوان با رعایت بعضی راهکارها از بروز حساسیت جلوگیری کرد و یا میزان آن را کاهش داد. در ادامه به این روشها اشاره میکنیم.
۱. در زمان مناسب از منزل خارج شوید
کارهای بیرون از خانه را به بعدازظهر، یعنی زمانی که سطح دانههای گرده پایین میآید، موکول کنید.
اخبار را پیگیری کرده و به میزان گردههای موجود در هوا توجه کنید. در روزهای آلوده از خانه بیرون نروید. با دنبال کردن اخبار روز از غلظت مواد آلایندهی موجود در هوا آگاهی پیدا کنید و به هیچ وجه در وضعیت ناسالم از خانه خارج نشوید.
ترجیحا از ساعت ۵ تا ۱۰ صبح بیرون نروید و اگر برایتان مقدور است، کارهای بیرون از خانه را به بعدازظهر، یعنی زمانی که سطح دانههای گرده پایین میآید، موکول کنید. بعد از بارش باران، بهترین زمان برای بیرون رفتن افراد حساس است.
۲. برنامهی دارویی درمان حساسیت فصلی یا آلرژی را جدی بگیرید
دو هفته قبل از شروع موعد مشخص، مصرف دارو را شروع کرده و به توصیههای پیشگیرانه عمل کنید. تزریق بعضی از داروها برای یک فصل کامل شما را از داشتن علائم آزاردهنده خلاص میکند.
داروهای ضدحساسیت در بسیاری از مواقع خواب آور هستند. اگر نمیخواهید دچار خوابآلودگی شوید، حتما در زمان خرید دارو از داروساز عوارض آن را بپرسید. میتوانید برای جلوگیری از التهاب، با مشورت پزشک از قطرههای چشم و بینی استفاده کنید.